Yangın damperinin işlevi nedir?

Yangın kompartımanının bütünlüğünü korumak yangın damperinin asıl amacıdır. Yangın kompartımanından çıkan tüm dikey ve yatay havalandırma açıklıkları yangın damperi ile kapatılmalıdır. Yangının bu açıklıklardan ilerlemesini engellemek yangın damperinin görevidir. Damperinin klapesi duvara denk gelmelidir. Damperin tam duvar geçişine monte edilmesi ve etrafının yangına dayanıklı malzeme ile izole edilmesi gerekmektedir.  Belirli bir uzunluğun altında düşmeden üretilen flanşlı yangın damperleri montaj kolaylığı sağladığı gibi montaj hatalarının da önüne geçmektedir.

 Damperler duvar geçişine monte edilmelidir ve erişim kolaylığı açısından motor duvarın dış tarafında kalmalıdır. Bu damperler duvar kalınlığından daha uzun olduğu için tam olarak geçişe monte edilebilmektedir. Unutulmamalıdır ki damperin montajı en az sertifikasyonu kadar önem arz etmektedir.

Yangın damperleri, motorlu veya motorsuz olarak kullanılabilmektedir ancak iki durumda da mutlaka damperde termik eleman bulunmalıdır. Damperin yangın anında kapanması hayati önem taşır. Yangın damperlerinin önemli olan başka bir özelliği klape çevresinin yangın anında şişip sızdırmazlığı sağlayan izolasyon malzemesi bulunmasıdır. Bu malzeme damperin tekrar açılmasını ve duman sızdırmasını engeller. Yangın damperleri normalde açık pozisyonda kullanılır. Damperlerin bakımları mutlaka yapılmalıdır.

Eğer damperde bir sıkıntı var ise yangın anından önce fark edilmesi önem taşır. Motorlu damperlerin kendi içlerinde otomasyona açık kapalı bilgisi veren izleme anahtarları bulunmaktadır. Motorlu damperler otomasyon üzerinden konum bilgisi alınarak kolayca test edilebilir. Ancak motorsuz damperlerin izleme anahtarlı (limit switchli) seçilmesi damperin otomasyondan izlenebilirliğini sağlayacaktır. Avrupa normlarına göre yangın damperleri EN-1366-2 test standardına uygun üretilmiş olup , zon bütünlemesini 2 saat koruyabilmelidir.  

A- Kapalı duman kontrol damperi

B- Açık duman kontrol damperi

C- Duman tahliyesi ve ayrıca havalandırma için fan

D- Yangına dayanıklılık periyoduna sahip duman tahliye kanalı

E- Yangına dayanıklılık süresi olmayan duman tahliye kanalı

1- Bir hava girişinde duman kontrol damperi

2- Tavanların altında asılı duman kontrol damperi

3- Şaft duvarındaki duman kontrol damperi

4- Dikey duman tahliye kanalında duman kontrol damperi

5- Yatay duman tahliye kanalında duman kontrol damperi

Yorum yapın